bir noktadan sonsuz sayıda doğru geçer: Pnömokok aşısı ve tıbbi gerçekler

Salı, Mart 4

Pnömokok aşısı ve tıbbi gerçekler

Pnömokok; beyin iltihabı, kan iltihabı ve zatürreye neden olan ciddi bir bakteridir.


Bu bakteriye karşı geliştirilen aşı 90’dan fazla tipi olan bakterinin sadece 7 tipine etkilidir. Bu nedenle pnomokok enfeksiyonu sonucu gelişen hastalıklara karşı koruyucu olduğu söylenemez.
Normalde, yetişkin ve çocukların burun ve boğazlarında pnömokok bakterisi zararsız halde bulunur. Bu bakterilerin neden kimi insanlarda hastalığa neden olduğu halen tam olarak bilinmemektedir. Kullanılan antibiyotikler bir grup bakteri türünün mutasyona uğramasına yol açmış ve sonuçta antibiyotiklere direnç gelişmiştir.


Haliyle, koruyacağı öne sürülen aşının yeni mutasyonlara yol açıp açmayacağı belirsizdir. Hatta diğer zararsız bakterileri daha zararlı hale getirme riskide vardır.
ABD’ndeki uygulamalarda; epileptik nöbet geçirme (sara), yüksek ateş, aşırı sinirlilik gibi yan etkilerinin olduğu bildirilmiştir. Aşı, ABD’nde 2000 yılında kullanım izni almış ve aşı sonrası 79 çocuğun öldüğü, toplam 3243 çocukta yan etki ortaya çıktığı bilinmektedir. 1-3
Halen aşı ile ilgili olarak tek başına ya da diğer aşılarla kombine uygulanımda uzun süreli etkilerinin neler olacağı, dikkar eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm, diyabet, öğrenme zorluğu gibi tablolardaki etkisinin neler olacağı bilinmemektedir. Kombine aşı uygulamalarındaki güvenirlilik oknusunda yapılan bir çalışma yoktur.

Aşının her 0.5 ml dozu 0.125 mg. Aluminyum içerir. Aluminyum beyin ve sinirlere toksik etkisi vardır. 4
Yapılan klinik çalışmalar yetersizdir. Örneğin orta kulak iltihabını önleme olasılığı sadece %7’dir. Hakkında bilinmeyeni çok olan bir tedavi (!) yöntemini sadece bu kadar küçük bir olasılık için uygulamaya değer mi ?
CDC (Amerikan Hastalıkları Kontrol Merkezi) pnömokok aşısının rutin aşı takviminden çıkartılıp sadece yüksek risk grubundaki çocuklara uygulanması gerektiğini bildirmiştir.
25 yılını üst solunum yolu enfeksiyonları araştırmalarıyla geçiren Pitsburg Üniversitesinden KBB uzmanı Prof.Dr. Erdem Cantekin, pnömokok aşısı hakkında şunları söylüyor: "Zararsız pnömokok bakterisinin birden zararlı hale geldiği bilinmez iken yani daha düşmanı tanımaz iken, ona karşı geliştirilen aşının akibeti konusunda görüş bildirmek olanaksızdır. Sağlıklı doğan çocukların aşıya vereceği yanıt belirsizdir."


Üstelik, New England Journal of Medicine dergisinde yer alan bir yazıda, pnömokok bakterisinin çocuklardan öte orta yaş ve yaşlıların hastalığı olduğunu bildiriyor. Zatürreye yol açan tek nedenin pnömokok bakterisi olmadığı, yapılan çalışmalarda kontrol grubu olarak menenjit aşısı konduğu, bu çalışmaların henüz tamamlanmamış olduğu ve çalışma yönteminin etik olmadığını söylüyor. Ve tamamlanmamış çalışma, önde gelen bilimsel bir dergi yerine ilaç firması güdümünde olan bir dergide yayınlanmıştır.

Aşı, zatürre ve orta kulak iltihabına karşı etkisizdir. Üstelik aşı yapılan çocuklarda epileptik nöbet görülme oranı 4 kat, gastrit oranı 4 kat artmış, astım krizi görülme oranı da normalden daha çok olur hale gelmiştir.

Aşı tanıtım filmleri anne ve babaların duygularını sömürmektedir.7
Bilimsel geçerliliği henüz kanıtlanmamış olan pnömokok aşısının Türkiye gibi henüz kalkınmasını sağlayamamış ülkelerin insanlarını kobay olarak kullanarak etkinliğini kanıtlama zihniyetini kınıyorum.
Bu gerçeklerin ışığında Sağlık Bakanlığını, Üniversiteleri göreve çağırıyor; pnömokok aşısı hakkında verdikleri uygulanabilir kararlarını gözden geçirmelerini diliyorum.


Dr Güçlü ILDIZ
Nöroloji Uzmanı

http://www.beyindoktoru.com/

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Sayın Hocam,
Benim de bebeğime önerilen bu aşıyı yaptırmadım. Kuşkularınıza aynen ben de katılıyorum ve bebeklerimizin denek olarak kullanıldığını düşünüyorum.